ACCIÓ presenta el Catàleg de Finançament Alternatiu

Segona edició del catáleg de finançament alternatiu

L’Agència per la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya, ACCIÓ, va presentar fa uns dies la segona edició de la guia imprescindible per tots aquells emprenedors i empresaris que vulguin tenir accés a finançament extern, al marge dels bancs, que els permetin créixer i ser més competitius. Aquest treball posa en evidència com el món del finançament alternatiu està creixent a grans passes al nostre país on, en només un any, l’oferta d’aquests nous instruments de crèdit alternatius al sistema bancari ha passat dels 54 de 2014 als 85 que recull l’edició del 2015 del Catàleg de finançament alternatiu d’ACCIÓ.

Finançament Alternatiu

Entrevista a Sandra Font d´ACCIÓ

En Toni Marín, Cap de Comunicació d’ECrowd!, ha volgut parlar-ne amb la SANDRA FONT, Cap de Finançament Internacional i Alternatiu de l’Agència per la Competitivitat de l’empresa.
Sandra Font, ACCIÓ

  • Fent un primer cop d’ull al catàleg el primer que destaca és el fort creixement que el finançament alternatiu està tenint a casa nostra, oi?

Sí, sembla que el finançament alternatiu ha arribat aquí, no només per quedar-se, sinó també per créixer ràpidament. D’entrada, hem passat de 54 proveïdors de fons al catàleg del 2014 a 85 al 2015. Això ja implica un creixement important.

 

  • Quines són les grans novetats que presenta aquesta nova edició del Catàleg?

Doncs, a més, hem augmentat els tipus d’instruments financers que hi surten. Concretament, ara hi apareix el crowdlending (finançament col·lectiu de préstecs) i invoice trading (finançament garantit de factures). Aquests dos instruments ens apropen més a la realitat dels països que estan més avançats en aquets tipus de finançament alternatiu, com són Regne Unit a la UE o Estats Units.

També es pot observar que, a part de que apareguin proveïdors catalans en general, també n’apareixen de la resta de l’Estat, però que estan finançament de manera molt activa projectes d’empreses catalanes. Penso que això és un fet positiu doncs sembla indicar que les nostres empreses són competitives i atractives pels inversors, tant dins com fora de Catalunya.

 

  • Quines són les passes que ha de seguir una empresa que vulgui informar-se sobre la manera més adient a les seves necessitats de cara a aconseguir finançament?

El més recomanable (i a més, és gratuït), és sol·licitar el Servei d’Assessorament Financer (SAF) d’ACCIÓ. A través d’aquest servei, un emprenedor o empresa que té un projecte a finançar, ja sigui internacionalització, innovació, industrialització, emprenedoria, etc. pot demanar aquest servei i, un consultor de l’Àrea de Finançament, farà un estudi personalitzat del seu cas. Primer de tot farà un anàlisi econòmic-financer de com està l’empresa, després farà una reunió amb la persona adient de l’empresa per comentar els resultats de l’anàlisi i recomanar-li els instruments financers que més li encaixen (públics, privats, bancaris, alternatius). A partir d’aquí, se li enviarà l’informe per correu electrònic i, un cop l’empresa decideixi quins instruments vol sol·licitar, el mateix consultor li revisarà la documentació a presentar i/o acompanyarà a la reunió inicial en cas que l’empresa ho consideri adequat. Per fer la sol·licitud només cal que ompli quatre dades a través de la nostra web. Recordar, com deia al principi, que és un servei gratuït per empreses i emprenedors catalans.

Això sí, si una empresa vol anar directament pel seu compte, i complementar el seu mix de finançament bancari amb finançament alternatiu, només cal que es descarregui el catàleg, que està penjat a la nostra web, tant en català com en anglès.

 

  • Malgrat que encara estem molt lluny de països com el Regne Unit, la tendència clarament marca un futur de consolidació del finançament alternatiu.

Efectivament, la tendència, com en la resta de països, és de creixement. Potser a Espanya fins ara hem anat una mica més lents però cal tenir en compte que el nostre país sempre ha estat fortament “bancaritzat” i trencar aquesta tendència o cultura financera és, com a mínim, més complicat que a la resta. És un dels motius pels quals des d’ACCIÓ vam començar, al gener de 2015, una campanya de difusió del finançament alternatiu per tot el territori català. Fins ara hem realitzat 21 tallers (per Barcelona, Lleida, Girona, Tarragona, Tortosa, Reus, Guissona, Sabadell, Viladecans, Vilanova, Manresa, Coma-Ruga, Badalona, etc.), amb 668 assistents en total. La idea és continuar fins a finals d’any, afegint també més tallers, aquest cop, centrats en projectes internacionals.

 

  • L’aprovació de la recent legislació a nivell estatal ha vingut a reconèixer i a donar seguretat al finançament alternatiu.

Sí, la nova llei del crowdfunding s’ha fet esperar però, finalment, ja està vigent des del passat 29 d’abril. Personalment crec que és molt important que tinguem aquesta llei vigent, per tal que el sector pugui gaudir de seguretat jurídica. I especialment per donar seguretat als inversors, per tal que no tornin a produir-se casos com els de les preferents, etc. Aquí, la distinció entre inversors acreditats i no acreditats, crec que és un gran encert. Per suposat, si els inversors estan més segurs, també funcionarà tot de manera més òptima, fet que farà augmentar el volum del mercat, facilitant l’accés de finançament a les empreses.

 

  • Aquest catàleg és una mostra més del treball que ACCIÓ porta a terme de cara a ajudar als nous emprenedors. Per la vostra experiència a Catalunya no falten bones idees de cara a constituir noves empreses i tirar endavant nous projectes?

Bé, algú va dir que “les dificultats aguditzen l’ingeni”. Deu ser per això que, en els darrers anys, hi ha més esperit emprenedor que mai: esperem que continuï així.

 

  • Moltes gràcies Sandra.

 

L’equip d’ECrowd!

www.ecrowdinvest.cat

 

Tags: , ,

Deja un comentario

Todos los campos son obligatoríos. Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

INFORMACIÓN BÁSICA SOBRE PROTECCIÓN DE DATOS

Responsable: Ecrowd Invest PFP, S.L.
Finalidad: Alta, Communicaciones, Dar respuesta, Gestionar las dudas o preguntas del interesado.
Legitimación: Consentimiento del interesado
Destinatarios: Para dar cumplimiento al servicio, en algunos casos es necesario la cesión de datos a terceros.
Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos así como otros derechos, como se explica en la información adicional
Información adicional: Politica de privacidad (incl. redes sociales y blog)