Els emergents lideren la inversió en renovables

energia renovable- informe RISE

Informe RISE

 

Quan es parla de grans inversions en energies renovables cal mirar cap als països en desenvolupament. Així ho conclou un recent informe del Banc Mundial titulat RISE (Regulatory Indicators for Sustainable Energy) després d’avaluar 111 països en tres aspectes: accés a l’energia, eficiència energètica i energia de fonts renovables.

Ja el 2015, per primera vegada en la història, les inversions mundials en energies renovables de les economies en desenvolupament van superar les dels països desenvolupats. És una tendència imparable i d’una gran lògica si es té en compte la necessitat que aquestes societats tenen d’accés a energies netes, modernes i confiables.

Es calcula que als països en vies de desenvolupament hi ha entre 1.200 i 1.500 milions de persones que no tenen accés a energia elèctrica. Només a l’Índia un de cada quatre habitants, uns 300 milions de persones, no tenen accés a electricitat. L’accés a un subministrament d’energia elèctrica continu és imprescindible per al desenvolupament econòmic i per a la millora de la qualitat de vida.

L’informe del Banc Mundial assenyala que un nombre cada vegada major de països en desenvolupament -Mèxic, Xina, Turquia, Índia, Vietnam, Brasil i Sud-àfrica- s’estan convertint en líders en energia sostenible i que ja compten amb sòlides polítiques per promoure l’accés a l’energia, les energies renovables i l’eficiència energètica. Malgrat tot, segons l’estudi, el marge de millora és enorme, especialment en regions com la ubicada al sud del desert del Sàhara (Àfrica), l’àrea menys electrificada del món, amb uns 600 milions de persones que encara viuen sense energia elèctrica. Les excepcions són Kènia, Tanzània i Uganda.

Oportunitats i desafiaments

L’aposta per les energies renovables no és casual. L’eficiència i la rendibilitat d’aquest tipus d’energies ha crescut exponencialment en els últims anys. L’eòlica i la solar són en aquests moments altament competitives. A més, al tractar-se d’energies de producció local, es redueixen els costos derivats de les importacions alhora que es genera activitat econòmica al mateix país. Per no parlar del potencial de l’autoconsum, que permet que l’electricitat arribi a aquells usuaris que estan fora de l’abast de les xarxes elèctriques.

El Banc Mundial adverteix al seu informe que el desafiament actual ja no consisteix en com construir centrals elèctriques a partir de fonts d’energia renovables, sinó en com garantir que la creixent capacitat per a aquest tipus d’energia es pugui integrar plenament en el sistema elèctric i utilitzar-se per generar electricitat.

Un altre dels reptes, segons l’anàlisi del Banc Mundial, és prestar una major atenció a l’eficiència energètica, sobretot al món en desenvolupament. L’informe esmenta l’exemple del Vietnam, que va prioritzar l’eficiència energètica en la planificació de l’esmentat sector en resposta a l’elevat increment de la demanda en la dècada del 1990. En aquest àmbit, també hi ha molt marge de millora segons el RISE.

Espanya, en el número 15 en polítiques per a l’energia sostenible

Dinamarca lidera el rànquing de polítiques per a l’energia sostenible del Banc Mundial, seguida dels Estats Units, el Canadà, Holanda i Alemanya. Espanya ocupa el lloc número 15 després de fer la mitjana de les puntuacions dels tres aspectes analitzats en el RISE: accés a l’energia, eficiència energètica i energia de fonts renovables.

Per àrees, el líder en eficiència energètica és els Estats Units mentre que Dinamarca ocupa la primera posició en l’ús d’energia procedent de fonts renovables. Per la seva part, Espanya ocupa els llocs 22 i 14 en eficiència energètica i energia de fonts renovables, respectivament. Tots els països que compten amb una xarxa elèctrica al llarg de tot el país obtenen la màxima puntuació en l’apartat d’accés a l’energia.

El repte del finançament

El finançament és clau perquè els projectes relacionats amb les energies renovables i l’eficiència energètica tirin endavant, no només als països en desenvolupament, també a Europa. A ECrowd! estem convençuts que el crowdlending juga un paper molt important en el finançament d’aquest tipus de projectes, especialment a nivell local. Des d’ECrowd! s’han finançat ja diversos projectes d’eficiència energètica i d’implantació d’energies renovables. Projectes que per les seves característiques tenen retorns econòmics ràpids i fiables que ofereixen una gran seguretat a l’inversor.

Comments are closed.