Per què tenen tant èxit les inversions d’impacte positiu?

impacte positiu en Ecrowd!

Ni són una moda passatgera ni la seva raó de ser és convertir-se en publicitat ‘bona’ per a les empreses. Les inversions d’impacte positiu han arribat per quedar-se i són sobretot rendibles, a més de necessàries per al bé del planeta i la societat. Per als escèptics o aquells que encara no ho vegin clar, els resumim en deu les realitats que són darrere de l’èxit d’aquest tipus d’inversions.

  1. Impacte positiu equival a rendibilitat. Les inversions d’impacte positiu compleixen amb la regla de les “tres pes” (People, Planet & Profit; persones, planeta i beneficis). És a dir, l’inversor no renuncia a la rendibilitat ni ha de conformar-se amb treure un menor profit dels seus estalvis, al contrari. S’ha demostrat que “l’adopció de pràctiques prudents en matèria de sostenibilitat exerceix un efecte positiu sobre la rendibilitat de la inversió” (estudi From the Stockholder to the Stakeholder: How Sustainability Can Drive Financial Outperformance).
  2. Més seguretat a llarg termini. Al tenir en compte factors com els efectes del canvi climàtic o les reserves de recursos naturals, són inversions més segures a llarg termini. També solen avançar-se a les obligacions legals en matèria de sostenibilitat, amb la qual cosa juguen amb avantatge.
  3. Aptes per a tots els públics (majors de 18 anys). Encara que són els millenials (els nascuts en els anys 80 i 90) els que més s’interessen per aquest tipus d’inversions, la demanda d’inversions d’impacte positiu està bastant repartida entre els diferents grups d’edat. Tampoc no és un nínxol per a idealistes, ecologistes o hípsters. Aquest tipus d’inversió mou bilions d’euros a tot el món, prova que la sostenibilitat i el benestar de les persones són una manera intel·ligent de fer diners, més enllà d’un ideal.
  4. Qüestió d’ètica i transparència. Amb els fons d’inversió o dipòsits tradicionals es pot estar finançant -sense voler-ho ni saber-ho- projectes armamentístics o bé que destrueixen el medi ambient (On inverteixen els bancs?). En canvi, les inversions d’impacte positiu es caracteritzen per la seva transparència més gran així que l’estalviador té la seguretat que els seus diners no són invertits en projectes que no són del seu grat.
  5. L’avenç de les FinTech. Parlar d’inversions amb impacte positiu requereix parlar del sector de les FinTech, empreses de serveis financers que utilitzen l’última tecnologia per oferir els seus serveis. Aquest tipus d’inversions s’han servit inicialment de les FinTech per créixer, encara que la banca tradicional ja està incorporant a les seves carteres productes financers d’aquestes característiques.
  6. El moment del capitalisme conscient. El capitalisme no és dolent per se, el problema és el com. El Capitalismo Consciente és una filosofia que es basa en els fonaments bàsics del capitalisme (generació de riquesa, emprenedoria, competència, llibertat de comerç…) però afegint-los elements com la confiança, la compassió, la col·laboració i la creació de valor.
  7. Inversiones regulades per la UE. Davant la creixent oferta i demanda de productes d’inversió ‘verds’, la Unió Europea ha regularitzant el sector per posar ordre i evitar males pràctiques. L’objectiu és fixar uns criteris comuns, garantir que realment són inversions respectuoses amb el medi ambient i protegir l’estalviador.
  8. Incentius fiscals. El sector financer juga un paper molt important en la consecució dels objectius climàtics fixats en la cimera de París. Per complir-hi serà necessari incentivar d’alguna manera els productes d’inversió verds, per exemple, reduint els impostos sobre els beneficis. Ja hi ha països que apliquen mesures en aquesta direcció. Espanya no és un d’ells encara.
  9. Els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible. Nacions Unides ha fixat al món 17 objectius per a l’any 2030. Les metes es poden resumir en tres principis bàsics: acabar amb la pobresa extrema, lluitar contra la desigualtat i la injustícia i posar solucions al canvi climàtic. Però res no és de franc i aquests 17 objectius necessitaran milions d’euros en inversions. Inversions que a mitjà i llarg termini poden arribar a ser molt rendibles.
  10. Capital Natural. A més del capital financer i del capital humà, les empreses estan incorporant un tercer capital: el natural. Es tracta del valor que, en termes econòmics, pot assignar-se a la relació d’una empresa amb la naturalesa. La consideració d’aquest factor permet reduir els riscos derivats de la seva inadequada gestió i aprofitar les oportunitats que se’n deriven.

Ecrowd!, com a plataforma de crowdlending especialitzada en projectes d’impacte positiu, forma part també de l’èxit d’aquest tipus d’inversions. Un èxit que no seria possible sense les empreses o altres organitzacions que confien en nosaltres per finançar els seus projectes ni sense la confiança que dipositen en nosaltres els inversors. Entre tots impulsem la inversió d’impacte positiu!

Tags:

Comments are closed.