L’hora de l’eficiència energètica i les renovables

energies renovables

Espanya s’ha de posar les piles si vol complir amb els objectius europeus per a l’any 2020: reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle en un 20%, estalviar el 20% del consum d’energia mitjançant una eficiència energètica més gran i promoure les energies renovables fins al 20%. Cada vegada queda menys i el camí a recórrer per arribar aquestes metes és llarg a causa dels pocs avenços registrats fins ara.

L’eficiència energètica és bàsica per reduir el consum d’energia i, per tant, les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Aquest subsector, a més, està sent clau per a l’economia espanyola a causa de la paralització de l’obra nova. Però l’èxit de l’eficiència energètica no només s’explica per la necessitat de buscar alternatives a l’estancament de l’economia ‘tradicional’. Implantar mesures d’eficiència energètica suposa un estalvi real per a les empreses i famílies que realitzen la inversió, que en la majoria dels casos s’amortitza en uns quants anys. I el marge de millora en aquest camp és enorme.

Un exemple: la rehabilitació energètica d’edificis. Un estudi del Grup de Treball en Rehabilitació (Green Building Council España i la Fundació CONAMA) estima que es poden crear 150.000 llocs de treball estables de mitjana fins a l’any 2050, amb una inversió total de 26.000 euros per habitatge, però generant uns estalvis de 39.000 euros per habitatge. Això és, a més de generar nous llocs de treball, estaria suposant un estalvi net per a les famílies que habitin els habitatges rehabilitats, reduint la factura energètica.

Davant aquesta conjuntura és de suposar que al llarg d’aquest any seran molts els projectes relacionats amb l’eficiència energètica que acudiran al finançament col·lectiu a la recerca de diners.

Energies renovables

El 2016 està també cridat a ser l’any de les energies renovables a Espanya, especialment de l’eòlica. Diversos estudis apunten a l’energia eòlica com a imprescindible per complir amb els objectius en matèria de renovables compromesos amb la Unió Europea per al 2020. El mateix Govern espanyol reconeix que per complir amb les esmentades metes s’haurien d’instal·lar uns 6.500 MW eòlics d’aquí a aquesta data, una xifra molt allunyada dels 500 MW previstos de moment i dels 27 MW que es van instal·lar l’any passat.

La fotovoltaica, per la seva part, s’ha vist molt perjudicada per la crisi i la política energètica espanyola dels últims anys. El sector està estancat. Les dades avançades per Red Eléctrica llancen un augment de la capacitat del 0,5% que es compensa amb el tancament d’algunes instal·lacions i el saldo final dóna una disminució de 5 MW el 2015.

Aquest panorama xoca amb la realitat tecnològica, amb firmes espanyoles líders mundials en l’àmbit de l’eòlica. En els últims anys, les renovables han fet els seus deures en matèria d’eficiència i competitivitat. El cost de l’energia solar ha caigut un 80% des del 2000, el de l’eòlica un 33% i la solar genera avui dia dues vegades més ocupació per unitat de generació elèctrica que el gas i el carbó junts. Els projectes relacionats amb les energies renovables són ara més rendibles que mai. Això sí, necessiten un marc regulatori estable i lleis que les incentivin en lloc de penalitzar-les, com el conegut com impost al sol, que imposa una taxa a les instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum.

El vehicle elèctric

Un altre dels punts clau per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle és l’impuls del vehicle elèctric. Les vendes d’aquest tipus de vehicles no paren de trencar rècords aquest any. En els quatre primers mesos del 2016 han assolit un increment del 187,3% i 1.534 unitats, segons dades de l’Associació Espanyola de Fabricants d’Automòbils i Camions (ANFAC). Aquest accelerament del vehicle elèctric no es dóna només a Espanya, país que parteix d’índexs de penetració inferiors als dels seus homòlegs europeus. Bloomberg New Energy Finance calcula que l’any 2040 el 35% dels cotxes que es venguin al món ja seran elèctrics. Malgrat tot, les vendes de vehicles elèctric representen només l’1% del mercat a Espanya, encara que és destacable que les vendes van 16 vegades més ràpid que les del vehicle híbrid quan va sortir.

L’èxit de vendes més gran es deu a la maduració de la tecnologia i a uns preus més competitius. L’autonomia ha deixat de ser un problema i avui dia a Espanya es pot comprar un vehicle elèctric al mateix preu que un dièsel gràcies al Pla Estatal d’Impuls a la Mobilitat amb Vehicles d’Energies Alternatives (MOVEA), que ofereix uns ajuts a la compra de cotxes elèctrics que oscil·len entre 2.700 i 5.500 euros, als quals cal sumar 750 euros més si es lliura un cotxe utilitzat. A més, el concessionari s’ocupa d’instal·lar un pal de càrrega al client, cobrint una despesa de fins a 1.000 euros.

Per a aquelles empreses que vulguin apostar pel vehicle elèctric, les plataformes de crowdlending com ECrowd! s’erigeixen com una alternativa intel·ligent i coherent a l’hora de buscar finançament.

Tags:

Deja un comentario

Todos los campos son obligatoríos. Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

INFORMACIÓN BÁSICA SOBRE PROTECCIÓN DE DATOS

Responsable: Ecrowd Invest PFP, S.L.
Finalidad: Alta, Communicaciones, Dar respuesta, Gestionar las dudas o preguntas del interesado.
Legitimación: Consentimiento del interesado
Destinatarios: Para dar cumplimiento al servicio, en algunos casos es necesario la cesión de datos a terceros.
Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos así como otros derechos, como se explica en la información adicional
Información adicional: Politica de privacidad (incl. redes sociales y blog)